Wat doe je als je lievelingsnicht volgens jou weer op een foute man gevallen is? Of wat moet je zeggen tegen je beste vriendin als je bijna zeker weet dat haar man vreemdgaat? En waarom weet je bijna zeker dat er binnenkort weer een bommetje op je relatie wordt gegooid, omdat jouw grote liefde weer aan het ‘dralen’ is? Dat komt omdat je onderbuik dat aangeeft … Zo’n soms misselijkmakend gevoel.
“Hoe beter je op je intuïtie vertrouwt, hoe krachtiger je wordt. En hoe sterker je wordt, zo veel gelukkiger wordt je ook”, zegt supermodel Gisèle Bündchen. “Het heeft geen zin om te negeren wat je hart je ingeeft. Het zorgt alleen maar voor depressie, tegenslag en lichamelijke klachten. Door op je intuïtie te vertrouwen, kom je precies waar je moet zijn.” Juliette Binoche heeft haar hele carrière niets anders gedaan. Ze dreef haar manager, die haar wilde overhalen om een rol in de gegarandeerde kaskraker Jurassic Park van Steven Spielberg aan te nemen, tot absolute waanzin door eigenwijs te kiezen voor Three Colors van Krzystof Kieslowski. Het leverde haar prompt twee prestigieuze onderscheidingen op; The Venice Film Festival Award for Best Actress en de César. “Ik weet dat ik de mogelijkheden van een film moet analyseren met mijn verstand, maar ik luister naar wat mijn hart me ingeeft. Het is een volledig mysterie voor me hoe het precies werkt, maar als ik stilsta bij mijn gevoel, wéét ik precies wat ik moet doen.”
Emotionele Intelligentie
Larissa Gies, coach en oprichter van de EQ Academy, is blij met de toename van de belangstelling voor het onderbuikgevoel, ofwel de emotionele intelligentie. “Volgens de cijfers is zo’n 20 procent van de bevolking hoog sensitief. Ik denk dat het een benadering is. Het is nu meer bekend en mensen hebben labels en getallen nodig. Deze groep is weer onderverdeeld in de introverten en extraverten, ofwel de high sensitive person (HSP) of de high sensation seeker (HSS). Beiden zijn heel gevoelig, maar gaan er anders mee om. De HSP-er is de rustige variant en de HSS-er is de actieveling die overal op afstapt. Zo’n 30 procent van alle sensitieve personen is een HSS-er. Bij artiesten zie je heel duidelijk dat verschil. Gevoelige mensen zijn vaak erg creatief en degenen die dat goed hebben ontwikkeld, kunnen erg succesvol zijn. Madonna en Lady Gaga zijn goede voorbeelden van HSS-ers, de extraverten. Michael Jackson en Amy Winehouse zijn weer typische HSP-ers, de ingetogenen. Met de laatste is het niet goed afgelopen. Zijn kon haar sensitiviteit wel in creativiteit omzetten, maar als mens heeft ze nooit leren omgaan met haar emoties. Met alle gevolgen van dien. Dat is iets wat je vaak ziet bij HSP-ers die nog worstelen met hun gevoeligheid. Zij krijgen nogal eens klachten als slapeloosheid, hoofdpijn, eczeem, darmklachten of depressie. Als hier een cliënt binnenstapt en zegt dat hij een burn-out heeft, is mijn eerste reactie dan ook: gefeliciteerd. Natuurlijk gun je niemand de ellende en het gevoel van een burn-out, maar je leert nu juist wat je niet meer wil en dat het geen zin heeft om nog langer je gevoel te negeren.